Rechtenvrije afbeeldingen

Je mag niet zomaar alle afbeeldingen gebruiken die je tegenkomt op het internet. Gelukkig zijn er beeldbanken met rechtenvrije afbeeldingen die je gewoon gratis (binnen alle redelijkheid) mag gebruiken. Ik zal je in dit artikel uitleggen welke beeldbanken er zijn en hoe je het beste de afbeeldingen voor jouw website kan downloaden. 

Wat is auteursrecht?

Op afbeeldingen rust auteursrecht van de maker. Dit is een manier voor bijvoorbeeld een fotograaf, grafisch ontwerper of illustrator om inkomsten te genereren. Afbeeldingen en het gebruik van afbeeldingen worden afgekocht met een eenmalig afkoopsom of met een terugkerende licentieovereenkomst. Dan begrijp je dus vast ook dat zij niet blij zij dat hun afbeelding van het internet geplukt wordt en zonder toestemming (en bijbehorende betaling) gebruikt wordt. Als een auteur van een afbeelding ontdekt dat er onrechtmatig beeld is gebruikt kan de maker gaan vragen om een compensatie en mag je het gebruik van de afbeelding gaan afkopen. Terecht, want het is niet chique om afbeeldingen van anderen te gebruiken zonder de juiste toestemming. Om dit probleem te voorkomen zijn er gratis rechtenvrije beeldbanken of rechtenvrije beeldbanken die gebruik maken van een donatiesysteem. 

Rechtenvrije beeldbanken

Er zijn betaalde en gratis rechtenvrije beeldbanken. Mijn absolute favoriet is Pixabay. Ik zal dan ook een tutorial toevoegen van het selecteren van een afbeelding in Pixabay. Maar voor de volledigheid kun je ook rechtenvrije afbeeldingen vinden op:

Hoe download je een afbeelding?

Ga naar Pixabay en maak een account aan via ‘registreren’.  Bekijk in de tutorial hoe je het beste een afbeelding kunt selecteren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *